Yhdessä teimme kaikkien aikojen luontojuhlat

Uutinen 26.9.2017 klo 19.39
Kuoro Nuuksiossa
Kuorolaisia Nuuksiossa Suomen luonnon päivänä. © Kalle Kaitaila / Metsähallitus

Satavuotiaan Suomen luonnolle järjestetyt Luonnon päivät huipentuivat elokuun viimeisenä lauantaina Suomen luonnon päivän juhlaan kautta maan. Liput liehuivat Suomen luonnolle ja kansallispuistossa kajahti kuorolaulua yli 2000 kuorolaisen voimin. Päivän järjestettyihin tapahtumiin osallistui yli 55 000 suomalaista.

Luonnon juhla oli kymmenien organisaatioiden ja tuhansien vapaaehtoisten yhteinen ponnistus

Yli 60 valtakunnallista toimijaa ja näiden lukuisat paikallisyhdistykset ovat mahdollistaneet satavuotiaan Suomen luonnon arvoiset juhlat. Tuhannet vapaaehtoiset ovat toimineet sadoissa eri tehtävissä, kuten retkioppaina, liikenteenohjaajina, kokkeina ja hiihdonopettajina. Vuoden aikana järjestettyihin neljän Luonnon päivän viettoon osallistui kaiken kaikkiaan 300 000 ihmistä.

Hankkeelle asetettu alkuperäinen tavoite toteutui hyvin: Luonnon päivät tapahtumineen ovat innostaneet monet tottumattomat retkeilemään, ja ihmiset ovat löytäneet uusia tapoja luontoilla ja nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista. Tapahtumissa on bongailtu lintuja ja kasveja, kerätty sieniä, kalastettu, metsäjoogailtu, nukuttu yö ulkona, tehty linnunpönttöjä, nautittu valotaiteesta, laulettu ja tanssittu metsän siimeksessä, pulahdettu avantoon jne.

Telttailemassa
Retkeilyä Porkkalanniemellä. © Eeva Mäkinen / Metsähallitus

Suomen luonnon päivästä halutaan vakiintunut liputuspäivä

Kehotus liputtaa luonnolle oli tavoittanut suomalaiset hyvin: Liput liehuivat niin virastojen, kuntien, taloyhtiöiden ja omakotitalojen pihoissa. Sisäministeri Paula Risikko nosti lipun Suomen luontokeskus Haltiassa, Presidenttipari Teijon kansallispuistossa ja pääkaupungin pormestari Jan Vapaavuori Töölönlahdella. Haltiassa kuultiin myös ensiesitys uudesta lippulaulusta YL:n ja Tapiolan kuoron esittämänä. Ministeri Risikko suositteli puheessaan, että suomalaiset liputtaisivat luonnolle myös ensi vuoden Suomen luonnon päivänä eli elokuun viimeisenä lauantaina.

Luonnon päivien järjestäjät ovat tehneet esityksen siitä, että Suomen luonnon päivästä tulisi vakiintunut liputuspäivä. Tämän vuoden liputuksen suosio antaa uskoa siihen, että tämä toive toteutuu, kun vakiintuneista liputuspäivistä seuraavan kerran päätetään.

Suomen luonnon päivää juhlitaan seuraavan kerran ensi vuoden elokuun viimeisenä lauantaina 25.8.2018.

Teksti: Joel Heino, Metsähallituksen luontopalvelut

Lisätietoa:

Kaikki Luonnon kirjon 3/2017 artikkelit


  • Tulosta sivu