Mikä lahja Suomelle: Yli 3000 hehtaaria uusia suojelualueita

Uutinen 31.1.2018 klo 13.33
Suometsää
Suojeltua suometsää Pohjois-Karjalassa. Kuva Riku Lumiaro.

Suomi sai syntymäpäivälahjaksi kaunista luontoa! Luontolahjani satavuotiaalle -kampanja kannusti kansalaisia perustamaan mailleen yksityisiä suojelualueita. Niitä syntyi juhlavuoden aikana 170 kappaletta. Hehtaareita kertyi lopulta yhteensä 3064. Alkuperäinen tavoite oli 1800 hehtaaria, joka ylittyi siis roimasti.

Eniten suojeltiin metsiä ja soita

Kampanjassa suojellut kohteet ovat enimmäkseen erilaisia metsiä ja soita sekä niiden yhdistelmiä. Lisäksi joukossa on ulkosaariston luotoja, lintukosteikoksi ennallistettu entinen turvesuo ja pieni lintujärvi. Suurin kohde on noin 270 hehtaaria ja pienin alle puoli hehtaaria. Suojelualueita Luontolahjakohteet kartallaperustettiin kaikkiin Suomen 18 maakuntaan. Eniten suojeltiin Pohjois-Suomessa, jossa kokonaispinta-alaksi tuli noin 1800 hehtaaria.

Kampanjaan sai osallistua myös säätiöille tehtävillä rahalahjoituksilla, joiden kautta kertyi yhteensä noin 350 000 euroa. Lahjoituksilla on jo ostettu uusia alueita suojeluun. Yksityisten maanomistajien lisäksi kampanjaan osallistui yrityksiä, säätiöitä, yhdistyksiä ja kuntia. Kuntien maille perustettiin yhteensä noin 1980 hehtaaria uusia suojelualueita. 

"Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan suosio on jälleen yksi osoitus siitä, kuinka tärkeää luonnon monimuotoisuuden suojelu on suomalaisille. Lämmin kiitos kaikille panoksestanne Suomen luonnon hyväksi", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kiittää.

Yksityiset luonnonsuojelualueet


Valtio suojelee vastaavan määrän omilta mailtaan

Kampanjan kokonaissaldo ei jää tähän. Valtio on luvannut suojella omilta mailtaan yksityisten lahjoituksia vastaavan pinta-alan. Metsähallitus on tähän mennessä tehnyt kampanjaan suojelupäätöksiä 665 hehtaarin edestä. Uusien kohteiden etsiminen jatkuu. Kaikki valtion kohteet julkistetaan myöhemmin keväällä.

"Tässä kampanjassa toteutui hienosti juhlavuoden teema, joka oli yhdessä. Kansalaisten, valtion, kuntien ja säätiöiden voimin saatiin Suomeen valtava määrä uusia suojelualueita", toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Kuntien luontolahjakohteet

Ja nämä lahjat säilyvät seuraavat sata vuotta ja sen ylikin – ikuisesti.


Lisätietoja

Ympäristöneuvos Päivi Gummerus-Rautiainen, ympäristöministeriö, p. 0295 250 240, etunimi.sukunimi@ym.fi
Metsäneuvos Marja Kokkonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 444, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Lisää aiheesta

 

Kaikki Luonnon kirjon 1/2018 artikkelit

Suojeltua sekametsää
Suojeltua eteläsuomalaista metsää. Kuva Panu Kunttu.

 

 


  • Tulosta sivu