Ensi viikon lauantaina juhlitaan Suomen luonnon virallista merkkipäivää

Uutinen 19.8.2019 klo 10.25
Liputan luonnolle Kolin harjanteella
 

Suomen luonnon päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna päivä on kuun viimeinen päivä 31.8. Vuodesta 2013 asti vietetty juhlapäivä on tuonut luonnon juhlan osaksi vuodenkiertoa! Tänäkin vuonna Suomen luonnon päivä täyttyy tapahtumista ja retkeilevistä ihmisistä, joiden eväsreput pullistelevat mustikkapiirakoita. Ulkoiluntäyteinen päivä huipentuu, kun tuhannet suomalaiset nukkuvat yönsä ulkona. Sisäministeriön suosituksesta Suomen luonnon päivänä 31.8.2019 Suomi liputtaa luonnolleen jo kolmatta kertaa.

Tapakulttuuri, liputuspäivä ja virallinen leivos kruunaavat merkkipäivän

Suomen luonnon päivä ja sitä edeltävä viikko saa kymmenet tuhannet suomalaiset ulos ja luontotapahtumiin ympäri Suomen. Koko viikko halataan puita osana Puunhalausviikkoa. Suomen Partiolaiset järjestävät Suomen suurimman metsäseminaarin, Johtajatulet. Kymmenet luomutilat avaavat ovensa ja kutsuvat kylään. Suomen luontokeskus Haltiassa järjestetään Erämessut. Luonnon juhla huipentuu iltanuotioille, kun Suomen Latu haastaa suomalaiset nukkumaan yönsä ulkona omatoimisesti tai telttahotelleissa eri puolilla Suomea, esimerkiksi Kiilopäällä tai Oittaalla. Suomen luonnon päivän tapahtumakartta, jonne jokainen voi ilmoittaa luontotapahtumansa löytyy päivän verkkosivuilta.

Jokaisella varteenotettavalla merkkipäivällä on oma leivos. Suomen luonnon päivän viettäjiä kannustetaankin eväsretkelle mustikkapiirakan kanssa. Piirakan voi ostaa kaupasta, leipoa itse kotona tai paistaa vaikka nuotiolla. Reseptejä ja kuvia kattauksista voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #luonnonpäivä ja #mustikkapiirakka. Liput nousevat salkoihin ympäri maan.

Mustikkapiiraita
 

Suojellaan monimuotoisuutta Suomen luonnon päivänä

Luonto antaa meille suomalaisille valtavasti: marjoja, sieniä, yrttejä, pölytyspalvelua, puhdasta vettä ja ilmaa. Tuskin mikään virkistää mieltä kuin kävely metsässä, tuulen hento kuiskaus haavanlehdissä ja laineiden liplatus rannalla. Paras tapa juhlistaa maamme kaunista luontoa onkin antaa jotain takaisin.

Julkaisemme Suomen luonnonpäivänä Luonnon kirjon verkkosivuilla koonnin teoista Mitä sinä voit tehdä, joita itse kukin voi tehdä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Monimuotoisuuden köyhtyminen on välttämätöntä pysäyttää, jotta luontomme voi kukoistaa. Tutustu tekoihin ja jaa tietoa luonnon monimuotoisuudesta 31.8.!
 

Sibeliuksen opeilla rakennetaan lasten luontosuhdetta

Tiesitkö, että Suomen arvostetuin säveltäjä Sibelius kantoi mukanaan tulitikkurasiaa, johon hän oli kerännyt mukaansa palan suomalaista metsää? Näin hänellä oli taskussaan pieni rasia, jonka sisältöä nuuhkaisemalla saattoi karata kirjoituspöydän ääreltä takaisin tuttujen honkien suojaan.

Näillä kansallissäveltäjämme opeilla päiväkodit ja koulut kannustetaan luontoon merkkipäivää edeltävällä viikolla. Sibeliusboksi on helppo ja toiminnallinen tapa tutustua luontoon ja keskustella siihen liittyvistä muistoista. Muistoja ja tunteita herättäviä paloja luonnosta kerätään tulitikkuaskiin. Kaikkien esineiden täytyy mahtua askiin, joten esineet pitää valita huolella. Sibeliusboksin keräämiseen voi yhdistää keskustelun esimerkiksi muistoista, tulevaisuuden luonnosta, villiruoasta, terveydestä tai luontosuhteesta yleensä.

Lisätietoja www.suomenluonnonpaiva.fi ja somessa @suomenluonnonpaiva#luonnonpäivä

Sibeliuspoksi
Kuva Atte Tornikoski.

Kaikki Lauonnon kirjon 3/2019 artikkelit