Luontolahja-kampanja innostaa suojelemaan suomalaista luontoa

Uutinen 24.8.2021 klo 7.22

Nyt kannattaa suojella omat rakkaat luontokohteet! 18.6. käynnistyi Luontolahja-kampanja, joka kannustaa suojelemaan suomalaista luontoa. Kampanjan aikana kertyneet yksityisten henkilöiden ja yritysten suojelemat hehtaarit lasketaan yhteen, ja valtio suojelee vastaavan määrän omilta mailtaan.

Luontolahja-kuva
 

Kampanja on jatkoa Suomi 100 -juhlavuoden kampanjalle, joka toteutettiin nimellä Luontolahjani satavuotiaalle. Vuonna 2017 kampanjassa perustettiin yhteensä 170 suojelualuetta, jotka ovat yhteensä 3064 hehtaaria. Kampanja ylitti siis reilusti tavoitteensa, joka oli 1800 hehtaaria. Luontolahja-kampanja on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaa ja sen toteutuksesta vastaavat ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

Kampanjaan voi ehdottaa kaikkia kohteita, jotka täyttävät luonnonsuojelulain edellytykset luonnonsuojelualueen perustamiselle. Mukaan käyvät siis kaikki luonnonkauniit tai muuten edustavat kohteet.

Ketkä voivat osallistua?

Kampanjaan voivat osallistua kaikki yksityiset maanomistajat – niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Myös kunnat ja seurakunnat voivat antaa oman Luontolahjansa, mutta niiden lahjoittamiaan alueita ei lasketa mukaan yksityisten lahjoittamaan hehtaarimäärään, jonka valtio tuplaa omilta mailtaan. Lahjoitetuista vesialueista valtio ei osoita vastinmaita.

Miten kampanjaan osallistutaan?

Kampanjaan voi osallistua osoitteessa ym.fi/luontolahja. Sivuilta löytyy lomake, jonka tiedot ohjautuvat ELY-keskukseen. ELY-keskukset perustavat tarjotuista alueista pysyviä yksityisiä luonnonsuojelualueita.

Miten valtion tuplaaminen toteutetaan?

Valtio suojelee omilta mailtaan vastaavan määrän kuin yksityiset omiltaan. Kampanjaan lasketaan mukaan yksityisten tahojen suojelemat kohteet vuoden 2019 alusta vuoden 2022 loppuun. Suojeltavien valtion alueiden suuruus on yhteensä enintään 5000 hehtaaria. Metsähallitus valitsee kampanjan lopussa valtion suojeltavat kohteet hallinnoimiltaan mailta.

Käytännössä suojelualueet perustaa ELY-keskus. Suojeltavat alueet valtion mailta valitsee Metsähallitus.

Kuinka kauan kampanja kestää?

Kampanja kestää vuoden 2022 loppuun ja siihen lasketaan mukaan yksityisten tahojen vuoden 2019 alusta suojelemat kohteet.

Lue aiheesta lisää

 

Paluu etusivulle

 


  • Tulosta sivu