Miljoona pönttöä koossa siivekkäiden avuksi

Uutinen 20.4.2017 klo 17.51
Harmaasieppo kolossa
Harmaasieppo kaipaa kolon tai pöntön tuomaa suojaa pesiessään. © Juha Laaksonen, YLE

Miljoona linnunpönttöä -kampanja on saavuttanut tavoitteensa etuajassa. Miljoonas linnunpönttö rekisteröitiin 22. helmikuuta ja pönttöjä on yhteensä jo lähes 1 172 000 kappaletta.

Maaliskuussa 2016 käynnistyneen kampanjan tavoitteena oli rakentaa lintujen avuksi miljoona uutta pönttöä vuoden aikana. Näin suuri määrä pönttöjä on merkittävä apu linnustolle, sillä erityisesti kolopesijät kärsivät pesimäpaikkojen puutteesta lahopuun vähentyessä.

Kampanjan keskimääräinen vauhti on ollut valtavat yli 2700 pönttöä päivässä. Suurin osa rekisteröidyistä pöntöistä on saatu aikaan pienistä kertarekisteröinneistä, noin 1-3 pönttöä kerrallaan. Suuri joukko suomalaisia on siis osallistunut kampanjaan ja tukenut osaltaan luonnon monimuotoisuuuden säilymistä.

Suomen metsissä on kova pula koloista

Moni lintumme tarvitsee katettuja, suojattuja tiloja pesimiseen. Varsinkin isot lajit ovat pulassa ilman pöntötystä. Suuria kolopuita, joihin pöllöt, telkät ja isokoskelot pystyisivät pesänsä tekemään, on hyvin harvassa. Pöllöistä arvioilta monin paikoin jopa yli puolet pesii pöntöissä. Tikkojen tekemät kolopuut poistetaan nopeasti hakkuissa, jolloin tikkojen lisäksi myös muut näitä koloja hyödyntävät lajit kärsivät.

Vaikka miljoona pönttöä onkin täynnä, pönttöjä voi rekisteröidä aina 21.5.2017 saakka. Toukokuun jälkeenkin linnuilla on tarvetta turvallisille pesäkoloille.

Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan voi osallistua monella tavalla. Pönttöjen rakentamisen ja rekisteröinnin lisäksi omasta kunnasta voi kysyä sopivia pöntönripustuspaikkoja. Omassa taloyhtiössä, työpaikalla tai koulussa kannattaa myös järjestää yhdessä pönttötalkoot. Pönttöpesijätiedon jakaminen sosiaalisessa mediassa edistää myös kolopesijöiden asiaa.

Oman linnunpöntön voi rekisteröidä kampanjan sivuilla osoitteessa yle.fi/miljoonalinnunpönttöä.

Teksti: Hannele Ahponen, Suomen ympäristökeskus (SYKE)


  • Tulosta sivu