Muistometsä Mikko Saarelalle

Uutinen 13.5.2019 klo 15.57

Tammikuussa kuollut Mikko Saarela oli monipuolisesti lahjakas muusikko. Hän oli Eppu Normaali- yhtyeen perustajajäsen, monien kappaleiden sanoittaja ja toimi alkuvaiheessa bändin basistina. ”Mikko oli niin keskeinen osa bändiä, että voidaan liioittelematta sanoa, ettei nykyisen kaltaista Eppu Normaalia olisi ilman Mikko Saarelan panosta”, bändin jäsen Juha Torvinen toteaa.

Mikko Saarela
MIkko Saarela kuvaa opettajien luontoretkellä. Kuva Tapio Heikkilä.

 Juha Torvinen tutustui Mikko Saarelaan Ylöjärven lukiossa. ”Mikko tapasi kulkea kumisaappaissa. Ehkä se kertoo siitä, ettei hän kulkenut pelkästään teitä pitkin.”
 
Mikko oli luonnonsuojelija jo nuorena, ja teki Epuille myös joitain merkittäviä luonnon puolesta kantaa ottavia kappaleita, kuten Puhtoiset vesistömme ja Suomi- ilmiö. Hän oli puolustamassa Talaskankaan metsäaluetta 1980- luvun lopulla, ja sanoitti alueen suojelun puolesta Talaskangas- räpin, jossa oli mukana paljon artisteja.

Muusikosta biologiksi

Mikko valitsi lopulta biologian opiskelun Eppujen sijaan. ”Hän halusi keskittyä opiskeluun, ja ajatteli että bänditouhu veisi liikaa aikaa opinnoilta, niin kuin varmaan olisi vienytkin. Oli luontevaa, että jos joku tekee tämmöisen päätöksen juuri kun me ollaan saavutettu pikkupoikien unelma, niin se on Mikko”, Juha Torvinen toteaa. Mikko Saarela toimikin sittemmin pitkään biologian ja maantiedon opettajana, ja oli ilmeisen pidetty. ”Muistotilaisuudessa Mikon työpaikan rehtori kertoi, miten innostava ja helposti lähestyttävä opettaja Mikko oli. Oppilaat eivät kuulemma suinkaan aina jää kaipaamaan opettajiaan, mutta Mikkoa on kaivattu. ”

Juha Torvinen
Juha Torvinen kertoo ystävyydestään Mikko Saarelaan. Kuva Minna Pyykkö.

”Kun kuulimme Mikko Saarelan kuolemasta, tiesimme heti että haluamme tehdä jotain hänen kunniakseen.”, Juha Torvinen toteaa. Mikon opiskelukavereilta tuli idea muistometsästä. ”Se oli mun mielestä heti aivan loistava idea ja hieno tapa muistaa Mikkoa. Mikon tunteneet voivat käydä metsässä muistelemassa häntä, ja siitä on riemua ja hyötyä niillekin jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan Mikko Saarelasta. Metsä tulee olemaan vielä sittenkin kun kukaan ei enää muista sellaista yhtyettä kuin Eppu Normaali.”

Muistometsäkeräys Luonnonperintösäätiön kautta

Mikko Saarelan muistometsäkeräys toteutetaan Luonnonperintösäätiön avulla. Säätiö on toiminut Suomessa jo yli 20 vuoden ajan. Se ostaa lahjoitusvaroin merkittäviä luonnonalueita ja rauhoittaa ne pysyvästi.

”Kaikki alkoi siitä, että Pentti Linkola halusi käyttää tililleen kertyneitä varoja yhden metsän suojeluun.  Valkeakosken pankissa, jossa hänellä oli tili, valistunut virkailija oli ehdottanut että hän perustaisikin säätiön. Siitä toiminta lähti liikkeelle vuonna 1995. Taustalla oli huoli vanhojen metsien tilasta”. säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila kertoo.

Tähän mennessä säätiö on suojellut jo lähes 2000 hehtaaria merkittäviä luontoalueita. Toiminta lähti liikkeelle melko hitaasti, mutta lahjoitusten määrä on lisääntynyt jatkuvasti. Hyvin monenlaiset ihmiset ovat lahjoittaneet varojaan tähän. Taiteilijat ovat voineet lahjoittaa näyttelynsä tuoton, monet opiskelijat ovat lahjoittaneet rahaa. Retkeilijät ja ihmiset, joiden juuret ovat jollain seudulla ja jotka ovat nähneet sen muutoksen, haluavat olla mukana suojelemassa itselleen tärkeitä alueita.

Anneli Jussila metsässä
Anneli Jussila toimii Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtajana. Kuva Minna Pyykkö.

Muutamien luonnon ystävien kunniaksi on myös perustettu muistometsäkeräyksiä, niin kuin tämä Mikko Saarelan keräys. ” Se on hieno tapa muistaa, koska metsä edustaa jatkuvuutta ja elämän ylläpitämistä”, Anneli Jussila toteaa. ”Mikko Saarelan muistokeräys jatkuu edelleen, ja parhaillaan etsitään sopivaa metsäaluetta Mikon ja Eppujen kotikulmilta Ylöjärveltä, jossa Mikko ehti elämässään retkeillä paljon. On hienoa, että Ylöjärven kaupunki suhtautuu ajatukseen hyvin myönteisesti. Toinen mahdollinen paikka on Loviisa, jossa Mikolla oli kesämökki ja jossa hän retkeili myös paljon.”

Teksti Minna Pyykkö YLE


Linkit


Kaikki Luonnon kirjon 2/2019 artikkelit


  • Tulosta sivu