Luontotyyppitietoa monessa muodossa

Uutinen 13.2.2020 klo 14.58
Luontotyyppien toinen uhanalaisuusarviointi valmistui loppuvuodesta 2018. Tuolloin lähes puolet luontotyypeistämme arvioitiin uhanalaisiksi. Etelä-Suomessa uhanalaisten luontotyyppien osuus (59 %) on selvästi suurempi kuin Pohjois-Suomessa (32 %). Luontotyyppien tila ei ole parantunut vuoden 2008 arviosta, vaan monien luontotyyppien kehityssuunta on arvioitu edelleen heikkeneväksi.
Luontotyyppien jakautuminen
 
Arviointituloksista koottujen suomenkielisten raporttien lisäksi saatavilla on nyt muutakin materiaalia luontotyypeistä, niiden uhanalaisuudesta ja mikä tärkeintä, myös keinoista luontotyyppien tilan parantamiseksi.
 
Luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin laajentuneella verkkosivustolla esitellään kahdeksan luontotyyppiryhmää: Itämeri, rannikko, sisävedet ja rannat, suot, metsät, kalliot ja kivikot, perinnebiotoopit sekä tunturit.
 
Sivuston tavoitteena on lisätä yleistä tietämystä luontotyyppien taantumisen syistä, suojelusta ja hoidosta niiden tilan kohentamiseksi. Kaikkein uhanalaisimpia luontotyypeistä ovat perinnebiotoopit, jotka tarvitsevat säilyäkseen aktiivista hoitoa. Materiaalin toivotaan palvelevan esimerkiksi oppilaitoksia luontotyyppeihin liittyvässä koulutuksessa.
Kalliojyrkänne
Kalliopahta Torisevan rotkojärvellä. Kuva Hanna Wartiovaara.
 

Suomi on edelläkävijä luontotyyppien uhanalaisuuden arvioinnissa

Suomi oli yksi maailman ensimmäisiä maita, jotka sovelsivat Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) kehittämiä Red List of Ecosystems (RLE) -arviointikriteerejä koko luontotyyppien kirjon kattavaan arviointiin. Tästä syystä Suomen arviointi on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta ja tulokset kokoava raportti arviointiesimerkkeineen on julkaistu viime vuoden lopulla myös englanniksi.
Uhanalaisuusarvioinnissa monien luontotyyppien lähiajan näkymät arvioitiin edelleen heikkeneviksi, mutta myönteistä käännettä toivotaan nyt Helmi-elinympäristöohjelmalta, jossa ryhdytään parantamaan aluksi etenkin soiden, lintuvesien ja perinnebiotooppien tilaa. Luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin asiantuntijaverkosto on tiiviisti mukana Helmi-ohjelman suunnittelussa.

Seuraa Instagramissa #uhanalaisetluontotyypit

Uhanalaiset luontotyypit löytyvät nykyisin myös Instagramista uhanlaisetluontotyypit sivulta, jossa luontotyyppikuvien sarjan aloittavat kalliot ja kivikot. Kuvasarja pohjustaa myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa yhteenvetoa Suomen arvokkaista kallioalueista ja niiden tärkeimmistä geologisista, biologisista ja maisemallisista piirteistä.
 
 

Lisätiedot

Erikoistutkija Tytti Kontula, p. 0295 251 294. etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
 
 
 

  • Tulosta sivu