Jaa edistyksellinen tekosi Kestävyysloikka.fi:ssä!

Uutinen 14.2.2022 klo 8.08

Suomen ympäristökeskus SYKE on uudistanut Energia- ja materiaaliloikka -verkkopalvelunsa Kestävyysloikaksi. Uutena osuutena loikkapalvelussa on luontoloikat. Verkkopalvelu kannustaa kaikkia suomalaisia – niin yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin – ottamaan käyttöön luontoa ja luonnonvaroja säästäviä, puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja lämmittämiseen, liikkumiseen sekä tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen.

Kustannustehokas tapa kestävyysmurroksen edistämiseksi

Palvelu on avoin, pysyvä ja ilmainen kaikille toimijoille: kunnille, yrityksille, järjestöille, asukkaille, seurakunnille, tutkimushankkeille jne.

Luontoloikkasivuston kuva
 

Palvelun tarkoituksena on koota edistykselliset käytännöt yhteen palveluun siten, että eri toimijoiden ei tarvitse käyttää resursseja omien referenssipalveluidensa rakentamiseen ja ylläpitoon.

”Kestävyysmurroksesta kiinnostuneiden ja sitä edistävien tahojen kannalta on myös mielekästä, että toimenpiteet löytyvät saman osoitteen alta. Haluamme tarjota valtakunnallista ja kansainvälistä näkyvyyttä edistyksellisille toimenpiteille ja auttaa niiden monistamisessa joka puolelle Suomea”, verkkopalvelun päätoimittaja Ulla Ala-Ketola Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Luontoloikilla haetaan vaikuttavuutta paikalliseen toimintaan

Luontoloikka on toimenpide, joka tähtää luontokadon pysäyttämiseen. Hyvä luontoloikka kuvastaa kunnan uudenlaista toimintaa, joka taustoitetaan ja jossa kerrotaan päätöksentekoprosessista, kustannuksista, toimenpiteistä, luontohyödyistä ja viestinnästä.

Luontoloikka on toimenpide, joka

  • Ylläpitää tai pitkällä aikavälillä säilyttää merkittävästi luonnon monimuotoisuutta 
  • Parantaa luonnon monimuotoisuuden tilaa 
  • Johtaa luontoa huomioivaan toimintaan tai luonnon kannalta kestävää elämäntapamuutokseen 
  • Edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä liittyen luonnon virkistys- ja kulttuuripalveluihin 
Kultapossunpuisto
Niittykumpu Kultapossupuistossa. Kuva © Lappeenrannan kaupunki.

Toistaiseksi palvelussa esitellään seitsemän luontoloikkaa. Esimerkiksi Niittykummut tärkeä osa viihtyvyyttä ja viheralueita Lappeenrannassa -loikassa kerrotaan ratkaisusta, jossa puistoihin rakennettavilla niittykummuilla on saavutettu monenlaisia hyötyjä. Ne ovat tarjonneet monille hyönteisille, etenkin pölyttäjille uuden elinympäristön, kukkivat kummut ovat olleet kaupunkilaisten mieleen ja kummuissa on uusiokäytetty kaupungin työmailta tulevia puhtaita ylijäämämaita. Parhaimmillaan loikassa voidaan edistää kiertotaloutta, hidastaa ilmastonmuutosta ja ylläpitää luonnon monimuotoisuutta.

Sisältöjä voi esittää missä tahansa verkkopalvelussa

Kestävyysloikan sisältöjä voi upottaa mihin tahansa verkkopalveluun loikkaliitännäisen avulla.

Esimerkiksi yritys voi laittaa omille sivuilleen upotuksen omista loikistaan tai kunta kaikista sen alueella tehdyistä loikista. Loikkaliitännäiseen voi hakea loikkia kategorian, asiasanan, sijaintikunnan tai -maakunnan, hankkeen tai toimijan perusteella.

Palveluun halutaan vaikuttavia toimenpiteitä, jotka selkeästi edistävät ilmastonmuutoksen hillintää, kiertotaloutta ja luontokadon pysäyttämistä. SYKE tarkistaa toimenpiteet ennen julkaisemista.

Palvelu julkaistaan suomeksi ja englanniksi. SYKEllä on valmius ruotsinkielisen käyttöliittymän avaamiseen, jos eri tahoilla on valmius tuottaa palveluun sisältöjä.

Lisätietoja

Viestintäasiantuntija Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus, p. 050 465 5883

 

Paluu etusivulle


  • Tulosta sivu