Koiranputkiniitty
 

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen voidaan pysäyttää

Suomella on tällä vuosikymmenellä ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus muuttaa merkittävästi luonnon monimuotoisuuden kehityssuuntaa. Viimeksi kuluneen 25 vuoden aikana on löydetty monia uusia keinoja luonnon tilan parantamiseksi. Yhteiskunnalta luonnon tilan heikkenemisen pysäyttäminen vaatii vahvan sitoutumisen sekä kaikkia yhteiskunnan osia läpäisevän rakenteellisen muutoksen. Nyt on toteutuksen aika.  Lue lisää uusimmasta Luonnon kirjosta!

2/2020 LUONNON KIRJON AIHEITA

Niittytalkoot

Ekososiaalinen sivistys – tarpeellisempaa kuin koskaan

12.5.2020
Miten ekososiaalinen sivistys tuli perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteisiin ja mitä sillä tarkoitetaan. "Ekososiaalisen sivistyksen johtoajatuksena on luoda elämäntapaa ja kulttuuria, joka vaalii ihmisarvon loukkaamattomuutta, ekosysteemien monimuotoisuutta ja uusiutumiskykyä sekä samalla rakentaa osaamispohjaa luonnonvarojen kestävälle käytölle perustuvalle kiertotaloudelle."
Kultakuoriainen

Espoon Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020 –teemavuosi kannustaa asukkaita luontotekoihin monimuotoisuuden turvaamiseksi

12.5.2020
Espoo kutsuu mukaan yhteisiin talkoisiin edistämään luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuutta voi edesauttaa luontoteoilla, joita jokainen voi toteuttaa arjessa niin pihalla, parvekkeella kuin oikeilla valinnoilla lähikaupassa.
 Kasvinterveyslogo

Terveet kasvit ja pölyttäjäjoukko turvaavat elämää

12.5.2020
YK:n kansainvälinen kasvinterveysvuosi on käynnissä. Kasvinterveysvuosi tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteista erityisesti köyhyyden ja nälän vähentämistä. Kasvinterveydellä on myös erittäin laajat taloudelliset vaikutukset: vuosittain maailmassa menetetään 20 – 40 prosenttia sadosta kasvintuhoojien takia, euroina noin 200 miljardia. Jokainen ihminen voi omalla toiminnallaan olla torjumassa kasvintuhoojia.
Rentukoita

Viikko 21 on luonnon monimuotoisuuden viikko

12.5.2020
Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä laajenee tänä vuonna koko viikoksi 18.–22.5.2020. Tämän viikon aikana ympäri maailman tehdään tehostettua luontoviestintää. Jokaiselle viikonpäivälle on tehty YK-vetoisesti omat teemansa. Ratkaisumme ovat luonnossa ja viestimme niistä #luonto2020-tunnisteella!
Metsäpeura

MetsäpeuraLIFE puolimatkassa

8.5.2020
MetsäpeuraLIFE on seitsemän vuoden mittainen metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanke. Sen keskeisenä tavoitteena on palauttaa metsäpeura entisille asuinsijoilleen Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.
Pörriäislogo

Ylen Pelasta pörriäinen –kampanja on lähtenyt hienosti käyntiin

8.5.2020
Huhtikuussa alkanut Pelasta pörriäinen -kampanja on saanut innokkaan vastaanoton. Sana pölyttäjien ahdingosta leviää, ja suomalaiset ovat ryhtyneet myös tekoihin pölyttäjien pelastamiseksi.
Kaakonkimalainen

Kimalaisseuranta käynnistyi odotettua laajempana

24.4.2020
Viime keväänä SYKE etsi vapaaehtoisia mukaan tuoreeseen kimalaisseurantaan. Tulos oli odotettua parempi, sillä havainnointi saatiin käyntiin peräti 70 paikalla. Kimalaiset koukuttivat hyönteisten pariin monia ihan uusia harrastajia.