Espoon Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020 –teemavuosi kannustaa asukkaita luontotekoihin monimuotoisuuden turvaamiseksi

Uutinen 12.5.2020 klo 13.43
Espoo kutsuu mukaan yhteisiin talkoisiin edistämään luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuutta voi edesauttaa luontoteoilla, joita jokainen voi toteuttaa arjessa niin pihalla, parvekkeella kuin oikeilla valinnoilla lähikaupassa.
Lumoudu kaupunkiluonnosta
 
Luonnon monimuotoisuus on kiinteästi yhteydessä elämän tasapainoon ja jatkuvuuteen. Ihmiselle luonnon tasapaino tarjoaa ekosysteemipalveluita, kuten pohjaveden muodostusta, ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksia sekä ruoantuotannon kannalta välttämätöntä pölytystä. Monimuotoinen luonto myös kestää paremmin muutoksia, esimerkiksi ilmastonmuutosta.
 
Lisäksi jokainen laji on tietysti arvokas jo itsessään. Lajin hävitessä sitä ei saa koskaan takaisin.
Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt huomattavasti ihmisen toiminnan seurauksena. Monimuotoisuuden väheneminen on ilmastonmuutoksen ohella yksi aikakautemme suurimmista ympäristökysymyksistä.
 

Sanoista luontotekoihin

Espoon ympäristökeskuksen sosiaalisessa mediassa jaetaan viikoittain konkreettisia luontotekoja, joiden avulla jokainen voi auttaa luonnonkirjoa säilyttämään loistonsa. Vinkkejä löytyy perhosbaarista hyönteishotelliin, lahopuun käyttöön puutarhassa sekä linnunpöntön tai vaikkapa oman pihalammikon rakentamiseen. Luontotekoja on koottu Lumoudu kaupunkiluonnosta –vinkkipankkiin kuvien ja äänimaisemien kera.
Kultakuoriainen
Kultakuoriainen ruusun kukassa. Kuva Vivi Varjo.
Lumoudu kaupunkiluonnosta 2020 vuoden aikana jaetaan käytännön luontotekojen ohella tietoa monimuotoisuuden merkityksestä, sekä kerrotaan monimuotoisuuden havaitsemisesta ympäristössä. Lisäksi tuodaan esiin, miten Espoon kaupunki suojelee ja lisää monimuotoisuutta alueellaan.
 

Myös luontotalo Villa Elfvikissä tapahtuu

Kesällä luontotalo Villa Elfvikissä nähdään Lumoudu kaupunkiluonnosta -teemanäyttely, joka tuo vierailijalle luonnon monimuotoisuuden ihmeet käsin kosketeltavaksi. Näyttely on esillä luontotalo Villa Elfvikissä 24. kesäkuuta - 16. elokuuta 2020.
Teemavuosi näkyy Espoon eri tapahtumissa. Erityisesti teemaa juhlistetaan Lähemmäksi luontoa -tapahtumassa sunnuntaina 20.9. luontotalo Villa Elfvikissä. Lähemmäksi luontoa kokoaa yhteen luontoalan toimijoita ja ohjelmaa. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Tapahtumat järjestetään koronarajoitusten puitteissa.
 
Teksti:   Hilja Kurkinen / Espoon ympäristökeskus
Kuvat:  Vivi Varjo, Jussi Helimäki
 

Lisätietoa teemavuodesta

 
Valkovuokkoja
Valko- ja keltavuokkojen loistetta kaupunkimetsässä. Kuva Riku Lumiaro.
 
Kaikki Luonnon kirjon 2/2020 artikkelit

  • Tulosta sivu