Uusi opas ohjeistaa luontoselvityksiä ja luontovaikutusten arviointia

Uutinen 12.2.2022 klo 12.06

Alueiden käytön suunnittelun ja luonnonvarojen kestävän käytön tueksi tarvitaan ajantasaista luontotietoa, jota tuotetaan esimerkiksi luontoselvityksiä teettämällä. Luontoselvitykset puolestaan muodostavat pohjan luonnonarvoihin kohdistuvien vaikutusten arvioinnille. Joulukuussa 2021 julkaistu opas Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi – opas tekijälle tilaajalle ja viranomaiselle on tarkoitettu kaikille luontoselvitysten ja luontovaikutusten arvioinnin parissa työskenteleville.

Opas tarjoaa ohjeistusta ja suosituksia hyviksi käytännöiksi. Sen tavoitteena on ohjata etenkin luontoselvitysten tilaajia ja tekijöitä luonnonarvojen riittävän laajaan, tarkkaan ja asiantuntevaan selvittämiseen sekä asianmukaiseen luontovaikutusten arviointiin. Opas on valmisteltu Suomen ympäristökeskus SYKEssä ympäristöministeriön ohjauksessa. Edellinen vastaava opas on jo lähes 20 vuoden takaa (Söderman 2003), ja sen asiasisältö edellytti päivittämistä ja laajentamista.

Luontoselvityksen sisältö määritellään tarjouspyynnössä

Luontoselvityksellä tarkoitetaan valitun selvitysalueen luonnonarvojen selvittämistä kaikkine vaiheineen. Luontoselvitys alkaa selvitysalueelta jo olemassa olevien tietojen kokoamisella ja sisältää niin maastotyöt, arvottamisen ja suositusten antamisen kuin tulosten raportoinninkin. Selvitettävät luonnonarvot ovat tiettyjen luontotyyppien ja lajien esiintymiä, mutta myös laajempia kokonaisuuksia, kuten ekologisen verkoston kohteita.

Luontoselvitysten laajuus, sisältö ja selvityksissä käytettävät menetelmät vaihtelevat tapauskohtaisesti, sillä luontoselvityksiä tehdään ja teetetään moniin erilaisiin tarkoituksiin. Luontoselvitys ei saa olla liian suppea, vaan sen tulisi olla aina kuhunkin tilanteeseen sopiva. Monet luontoselvityksen riittävyyteen vaikuttavat ratkaisut tehdään jo tarjouspyynnön valmisteluvaiheessa, jolloin tilaaja määrittelee luontoselvityksen sisällön. Opas ohjeistaakin tilaajia muun muassa tarjouspyynnön laadinnassa sekä tilattavan selvityksen sisällön ja riittävyyden arvioinnissa.

Pähkinälehto
Pähkinälehdot on uhanalainen luontotyyppi, jonka esiintymät kuuluvat luontoselvityksissä erityisesti huomioitaviin luontotyyppeihin. Kuva Katariina Mäkelä.

Uusia aihepiirejä oppaassa

Luonnonarvoja voidaan turvata vain, jos ne tunnetaan ja niihin kohdistuvat vaikutukset arvioidaan ennen hankkeiden ja suunnitelmien toteuttamista. Oppaassa korostetaankin luonnonarvojen selvittämistä ja huomioon ottamista mahdollisimman varhaisessa suunnittelun vaiheessa. Ennakoivaa suunnittelua tukee oppaassa esitelty luonnonarvojen yleisselvitys. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi koko kunnan kattavaa luontoselvitystä, jonka ansiosta luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeimmät kohteet on selvitetty ja ne ovat tiedossa jo ennen kaavoitusmenettelyn tai hankkeen sijoituspaikan suunnittelun aloittamista.

Uutena kokonaisuutena oppaaseen on sisällytetty esimerkiksi uhanalaiset luontotyypit, joita tulisi aina tarkastella luontoselvityksessä. Luontotyyppien uhanalaisuuden arvioinnissa käytettävää LuTU-luokittelua suositellaan ensisijaiseksi luontoselvityksissä käytettäväksi luontotyyppien luokitteluksi.

Niin ikään uutena asiana oppaassa esitellään neliportainen arvottamisen luokitus. Arvottamisessa selvitysalueen eri osat asetetaan tärkeysjärjestykseen ennalta määriteltyjen, luonnonarvoihin perustuvien kriteerien perusteella. Oppaassa esitettävä kriteeristö ja arvottamisen luokitus ovat valtakunnallisesti sovellettavissa. Tämän toivotaan yhtenäistävän arvokkaimpien luontokohteiden osoittamista, helpottavan vaikutusten merkittävyyden arviointia sekä parantavan myös kaavoituksen ja hankesuunnittelun sujuvuutta. Luontoselvityksestä laadittavassa raportissa arvottaminen ja luonnonarvojen huomioon ottamisesta annettavat suositukset tiivistävät yhdessä luontoselvityksen keskeisen sisällön.

Ohjeita myös luontovaikutusten arviointiin

Luonnonarvoihin kohdistuvia vaikutuksia arvioidaan esimerkiksi kaavoituksen yhteydessä sekä osana ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA). Luontoselvitykseen pohjautuvan luontovaikutusten arvioinnin tavoitteena on löytää suunnitteluratkaisu, jolla haitalliset luontovaikutukset joko vältetään kokonaan tai ne jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Luontovaikutusten arvioinnin tueksi oppaassa esitellään lähestymistapa, jossa vaikutusten merkittävyyttä arvioidaan järjestelmällisesti merkittävyyden osatekijöiden kautta. Kaavoitusmenettelyyn, YVA-lainsäädäntöön ja Natura-arviointiin liittyviä luontovaikutusten arvioinnin erityispiirteitä käsitellään oppaassa erikseen.

Tuulivoimaloita merellä
Tuulivoimahankkeissa tulee arvioida muun muassa voimaloiden vaikutus linnustoon. Kuva Pälvi Salo.

Opasta päivitetään lähivuosina

Opas on julkaistu ainoastaan sähköisessä muodossa osin siitä syystä, että luonnonsuojelulain ja maankäyttö- ja rakennuslain uudistusten tiedetään aiheuttavan päivitystarpeita oppaan sisältöön jo lähivuosien aikana. Oppaan tulevassa päivitystyössä otetaan huomioon myös luontotiedon hallinnassa ja saatavuudessa tapahtuvat muutokset. Tätä kehitystyötä tehdään parhaillaan muun muassa Suomen Lajitietokeskuksessa sekä Suomen Ekosysteemiobservatorio FEO -hankkeessa.

Teksti: Pälvi Salo ja Katariina Mäkelä, Suomen ympäristökeskus SYKE

 

Luontokunnat-verkosto järjestää

Tervetuloa Luontoselvitykset ja luontovaikutusten arviointi -opasta käsittelevään webinaariin!

 

Paluu etusivulle


  • Tulosta sivu